Ukrainiečiai studentai jau prakalbo lietuviškai

Ukrainiečiai studentai jau prakalbo lietuviškai

2022-11-07 09:51:43

Jei kolegijoje sutiksite studentą ukrainietį, kalbantį lietuviškai, nenustebkite.

Nuo rugsėjo 12 d. kolegijoje vyksta lietuvių kalbos ir kultūros kursai studentams ir dėstytojams iš Ukrainos. Kolegijos dėstytojos Aurelija Pelenienė, Rima Žarskutė ir Rūta Jurgelionienė  mokymų dalyviams iš įvairių studijų programų padeda įveikti kalbinius, kultūrinius ir socialinius skirtumus. Kursus lanko 12 studentų ir 1 dėstytoja iš Ukrainos. Jau įvyko edukacijos, padedančios pažinti Lietuvos ir Utenos krašto istoriją, kultūrą, pamatyti Lietuvos ir Ukrainos sąlyčio taškus.

Pirmoji edukacija vyko artimiausioje aplinkoje – Utenos kraštotyros muziejuje ir senojo miesto gatvėse. Vėliau ukrainiečiai studentai lankėsi V. Valiušio keramikos muziejuje. Lietuvos puodžių karalius papasakojo apie puodžiaus amatą ir pristatė gausią keramikos ekspoziciją. Juodoji keramika ir švilpynės iš Ukrainos studentams pakvipo namais, o už patirtus įspūdžius, jau išmokę pirmųjų lietuviškų frazių, ukrainiečiai dėkojo lietuviškai.

Išvykoje į Vilnių kursų dalyviai susipažino su materialiu UNESCO paveldu. Edukacija po Vilniaus istorinį centrą, vaikščiojant senamiesčio gatvėmis ir aplankant Aušros Vartus, Unitų (Švč. Trejybės) bažnyčią, Valdovų rūmus atskleidė Lietuvos istoriją, lietuvių tradicijas ir buitį bei lietuvių sąsajas su kitomis tautomis.

Edukacija rudeniniame Kaune studentus supažindino su Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija, leido pasigrožėti Kauno modernizmo architektūra. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje prabilo simbolika dailės kūriniuose, nustebino muziejaus erdvėse gyvai nuskambėjusi autentiška dzūkų daina, pamąstymams apie žmogiškąją būtį nuteikė M.K. Čiurlionio simfoninė poema „Jūra“.

Visa lietuvių kalbos ir kultūros kursų programa apima 180 akademines valandas. Mokymai dar truks iki gruodžio 9 d. Baigusieji lietuvių kalbos mokymo programą gebės suprasti ir vartoti pagrindines frazes, susijusias su gyvenamąja aplinka, galės sėkmingai komunikuoti įprastose kasdienėse situacijose apie žinomus dalykus: prisistatyti, papasakoti apie šeimą, darbą, artimiausią aplinką, nusakyti savo būtiniausius poreikius, pasiteirauti informacijos ar klausiami  – ją pateikti.

Programą finansuoja Švietimo mainų paramos fondas.

Edukacija Utenos kraštotyros muziejuje

V. Valiušio keramikos muziejuje

Pažintis su materialiu UNESCO paveldu ir edukacijos Vilniuje

Pažintinė išvyka į Kauną

Edukacija - karpinių kūryba

Edukacija - skiautinių kūryba

Utenos kolegijos komanda – respublikinio konkurso prizininkė

Kovo 21 d. Utenos kolegijos Medicinos fakultete vyko respublikinis socialinio darbo studentų profesinio meistrišk...

Skaityti plačiau

Socialinio darbo studijų studentai demonstruos savo profesionalumą

Kovo 21 d. 11.00 val. Utenos kolegijos Medicinos fakultete (Utenio a. 2) organizuojamas respublikinis Socialinio darbo s...

Skaityti plačiau

Utenos kolegijos tarybos posėdis

2024 m. kovo 25 d. organizuojamas Utenos kolegijos tarybos posėdis. Posėdis vyks 14.00 val. 36 kab., Maironio g. 7, Uten...

Skaityti plačiau

Studento R. J. Rastenio fotografijų parodos atidarymas

2024 m. kovo 20 d. 15.00 val. kolegijos bendruomenę ir visus susidomėjusius kviečiame į Rimgaudo Juliaus Rastenio fotogr...

Skaityti plačiau