Susitikime pristatyta Karo policijos raida

Susitikime pristatyta Karo policijos raida
2022-03-28 11:13:12

Kovo 25 d. Utenos kolegijoje įvyko monografijos ,,Lietuvos kariuomenės Karo policija“ pristatymas, kuriame dalyvavo jos autorius – uteniškis Lietuvos karo policijos Mokymo centro vadovas, štabo seržantas Nerijus Černius.

Renginio iniciatorė bibliotekos vedėja Kristina Gogelienė, pradėjusi susitikimą, pažymėjo, jog ypač karo Ukrainoje įvykių kontekste, matome, kad  kariuomenės vaidmuo yra pamatinis ir neatsiejamas apginant piliečius nuo agresoriaus bei išsaugant nepriklausomą laisvą valstybę. ,,Vasario 24-osios rytas, kada buvo užpulta nepriklausoma laisva šalis Ukraina, sukrėtė kiekvieną iš mūsų. Tačiau tą dieną  ir dabar aš jaučiuosi saugi, kadangi žinau, jog mus saugo stipri Lietuvos kariuomenė. Stipri tiek fiziškai, tiek psichologiškai bei morališkai. Aprūpinta naujausiomis technologijos – išmani ir disciplinuota“, - kalbėjo K. Gogelienė.

Vienas iš Lietuvos kariuomenės padalinių yra Karo kariuomenės policija, kuri užtikrina karinę drausmę ir tvarką. 2021 metais Lietuvos kariuomenės Karo policija  minėjo   savo 100 metų jubiliejų, kuriam paminėti ir buvo išleista monografija.

Monografijoje analizuojamas Karo policijos steigimas, uždaviniai ir funkcijos bei likvidavimas  1919-1940 metais, pasakojama apie Karo policijos raidą atkūrus Lietuvos nepriklausomybę. Daug dėmesio skiriama įkurtos ir atkurtos Karo policijos simbolikai ir ginkluotei, pristatomi Karo policijos vadai, pateikiami liudininkų atsiminimai, nuotraukos ir dokumentai.

Pristatydamas istorinę medžiagą autorius pagyvino ją įdomiais ir netikėtais faktais, prisiminė susitikimus su žmonėmis, kurie savo atsiminimais, išsaugota medžiaga (laiškais, nuotraukomis ir kt.) prisidėjo prie monografijos gimimo.

Svečias Utenos kolegijos bibliotekai padovanojo 15 monografijos ,,Lietuvos kariuomenės Karo policija“ egzempliorių.  Maloniai kviečiame paskaityti.

P. Šakalio nuotraukos.

Papildomas pavasario semestro gegužės mėnesio terminas teikti paraiškas socialinei stipendijai gauti

Studentai, kurie pagrindinio teikimo metu nepateikė paraiškų socialinei stipendijai 2024 m. pavasario semestrui g...

Skaityti plačiau

Erasmus+ mišri intensyvi programa studentams ir dėstytojams

Kolegijos dėstytojai ir studentai dalyvauja Erasmus+ mišrioje intensyvioje programoje. Balandžio 8–12 d. k...

Skaityti plačiau

Stojančiųjų į Dantų technologiją dėmesiui

Manualinių gebėjimų kursai, padedantys pasirengti patikrinimo testui,  vyks 2024 m. liepos 1–4 dienomis. Moky...

Skaityti plačiau

Erasmus+ tarptautinė savaitė buvo gausi renginių

Balandžio 15–19 dienomis Utenos kolegijoje vyko ERASMUS+ tarptautinė savaitė, kurioje dalyvavo Lietuvos, Latvijos,...

Skaityti plačiau